| PEJABAT NAIB CANSELOR

Ucapan Tahun Baharu 2018

Ringkasan Artikel

Selamat Tahun Baharu 2018! Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT, atas segala kejayaan dan kecemerlangan yang dicapai pada tahun 2017, yang menambah kepada legasi Universiti Putra Malaysia (UPM) sebagai salah sebuah Universiti Penyelidikan yang utama di Malaysia. UPM telah berjaya menempatkan kedudukan dalam kelompok 1% universiti terbaik dunia, dan kelompok lima universiti terbaik ASEAN. Setiap warga Universiti baik dalam kalangan staf (yang sedia ada, atau pernah hadir di universiti ini), pelajar dan alumni, telah memberikan sumbangan secara langsung atau tidak lansung kepada kejayaan ini.

Selamat Tahun Baharu 2018!

Saya bagi pihak Pengurusan Universiti mengucapkan setinggi-tinggi tahniah dan terima kasih atas kerjasama, sumbangan dan khidmat bakti yang telah diberikan oleh semua pihak kepada UPM. Tidak lupa juga saya menjunjung kasih atas perkenan DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj atas nasihat dan pedoman yang dititahkan untuk bersama-sama melonjakkan kecemerlangan universiti tercinta ini di persada antarabangsa. Setinggi-tinggi terima kasih kepada Kementerian Pendidikan Tinggi, khususnya YB Dato Seri Idris Jusoh, Menteri Pendidikan Tinggi Malaysia yang telah memberikan sokongan padu kepada UPM sehingga ke hari ini.

Kedudukan UPM dalam QS World University Ranking pada tangga 229, dan dalam QS Asia University Ranking pada tangga 36 merupakan pencapaian terbaik UPM. Pencapaian ini sekaligus menempatkan UPM pada kedudukan universiti terbaik di Malaysia dengan mengambil kira sejarah penubuhannya. Kita turut mengungguli Anugerah Pengurusan Harta Intelek Universiti Awam, Universiti Awam Paling Berkeusahawanan, memperoleh taraf 6 bintang dalam SETARA, dan pelbagai kecemerlangan lain yang panjang senarainya untuk saya sebutkan di sini, di peringkat kebangsaan dan juga antarabangsa. Universiti turut melahirkan juara dunia melalui atlet Olimpian UPM, Cheong Jun Hoong, dengan menjadi atlet Malaysia pertama memenangi pingat emas dalam acara 10m platform terjun pada Kejohanan Dunia Akuatik 2017 di Budapest, Hungary. Begitu juga dengan atlet sukan, pelajar UPM telah menyumbangkan sebanyak tiga puluh tujuh (37) pingat iaitu lima belas (15) emas, sebelas (11) perak dan sebelas (11) gangsa dalam sukan SEA 2017. Pelbagai kemenangan turut dicapai oleh pelajar dalam pertandingan debat dan pidato, yang bukan sahaja menjadi kebanggaan Universiti, tetapi secara tidak langsung menyumbang kepada aktiviti pembangunan pelajar secara holistik dan relevan dengan kemajuan negara.

Di samping apa yang telah disebut di atas, UPM turut memperkasa kerjasama universiti-industri bagi menambah nilai dan meningkatkan keterlihatan rakan industri dalam agenda pendidikan tinggi negara. Banyak impak diperolehi daripada program CEO@Faculty melalui CEO yang dilantik, dan antaranya kejayaan UPM menghasilkan UPM-AirAsia Livery melalui Tan Sri Anthony Francis Fernandes. Tidak lupa juga kepada rakan industri yang berkejasama erat dalam inovasi pendidikan tinggi, seperti Holstein Milk Company, Sime Darby, Malayan Flour Mills Bhd, Open Learning Sdn. Bhd dan banyak lagi.

Marilah kita sama-sama berdoa semoga UPM akan terus berjaya dan melonjakkan kecemerlangan ke tahap yang lebih tinggi dengan memperoleh keberkatan dan limpah rahmat yang berkekalan dari Yang Maha Esa. Tidak lupa juga kita hadiahkan Al-Fatihah buat rakan seperjuangan, sahabat handai dan keluarga UPM yang telah meninggalkan kita, dan mendoakan semoga segala khidmat bakti mereka diterima sebagai amal jariah yang berkekalan, InsyaAllah.

Tahun 2017 telah berakhir dengan kejayaan dan amat banyak perkara yang kita perlu bersyukur. Semoga tahun baru 2018 memberikan semangat dan motivasi untuk sama-sama kita memberikan yang terbaik bagi meningkatkan kecemerlangan, mencipta kejayaan demi kejayaan, buat universiti yang tercinta ini.

Saya berdoa agar semua Warga UPM, keluarga dan sahabat sahabat kita dikurniakan kesejahteraan serta kebahagiaan, dipeliharakan kesihatan yang baik, diberi kekuatan mental dan fizikal untuk kita terus berilmu dan berbakti kepada diri kita, keluarga, masyarakat dan negara sesuai dengan konsep Ihsan. Saya juga memohon maaf jika terdapat sebarang kesilapan semasa menjalankan tugas untuk UPM dan negara.

Pergi ke pekan mencari serai,
Serai dibeli dari tanjung;
2017 kini melabuh tirai,
Komitmen semua amat disanjung.

Selamat Tahun Baharu 2018.

Terima kasih.

PROF. DATIN PADUKA DATO’ DR. AINI IDERIS, FASc.

SXDcVAu~